Kimden cam boncuk yapımı kursu alınabilir, nelere dikkat edilmeli?

Cam boncuk yapımına 2003 yılında başladım, 2009 a girdik, neredeyse 6 yıl olmuş. Çok çaba ve araştırma gerektiren, inişli çıkışlı ama çok zevk aldığım 6 yıl geçirdim. Yazıya öyle başladım sanki ama hayır henüz veda etmiyorumJ İlk öğrenme aşaması geçtikten, elim tekniğe alıştıktan ve gerçekten kare boncuk hedefleyip kare boncuk yapabildiğimde, çiçek deseni hedefleyip çiçek deseni yapabildiğimde, özetle artık cama sözümü dinletebildiğimde, ve teknik anlamda da cam ile ilgili belli bir bilgi birikimine sahip olduğumda ders verebilecek yetkinliğe geldiğime inandım.

Benim ilk öğrenme dönemim çok yoğun geçti, o sırada yurt dışında yaşıyor olduğum için kaynak, bilgi ve deneyimli hocalara ulaşma konusunda çok şanslıydım.Ders verdiğim öğrencilerim ile hep özel ders şeklinde çalıştık atölyemde. Kendi aldığım eğitimlerde öğrenci olarak neden memnun kalmadıysam, onun benim derslerimde olmamasına özellikle çaba gösterdim. Özel dersler doğal olarak grup derslerine göre daha maliyetlidir, ama aslında benim derslerimde ödenen tutar ve getirisi açısından daha karlıdır. Bir ders boyunca aynı boncuğun yaptırılıyor olduğunu görüyorum bazı kurslarda, örneğin 20 tane yuvarlak boncuk yapmış oluyor öğrenciler. Benim hedefim ders içinde mümkün olduğunca çok tekniğin düzgün şekilde öğretilmesi ve bir tekniğin onu uyguluyor olana kadar tekrar edilmesi, bu da bir tekniğin sadece 2 bilemediniz 3 kez tekrar edilmesi ile oluyor zaten. Gerisi pratik çalışmaya giriyor ve öğrencim bana teknik öğrenmek için ödeme yapıyor, pratik çalışma yapmak için değil. Pratik çalışma için çok az maliyetle amatör bir atölye kurulup, öğrenilen teknikler zaten tekrar edilebilir.

Boncuk yapımı için ders almak ya da grup kurslarına katılmak isteyenlere tavsiyem ders programını istemeleri, hangi kurumdan hangi hocadan ders/kurs alacaklarına karar veremiyorlarsa, bu programları karşılaştırmaları ve eğitmenin kendisinin bu teknikleri ne kadar profesyonel uygulayabildiğini tasarımlarının fotoğraflarından görmeleridir. Tekniği doğru uygulamayan, tecrübesi o tekniği öğretmek için yeterli olmayan kişiden alınan dersler öğrenciyi maalesef hayal kırıklığına uğratacak ve beklentilerini karşılamayacaktır.

Portekiz, İran, Almanya, Fransa, Amerika, İzmir, Bursa, Aydın, Ankara ve tabii ki çoğu İstanbul’ dan olmak üzere 50 nin üzerinde öğrenci atölyemde cam boncuk yapımını öğrendi, bir kısmı profesyonel olara atölyelerini kurdu bir kısmı ise amatör olarak çalışmaya devam etti. Ders aldıktan 4 yıl sonra dahi görüştüğüm öğrencilerim var, artık arkadaş olduk onlarla. Hala bir teknik, bir malzemenin kullanımı ya da nasıl temin edilebileceği hakkında fikrimi almak için beni arıyor ya da atölyemi ziyaret edebiliyorlar.

Kimler ders alıyor: öğrenciler, çalışanlar, ev hanımları, emekliler…Yaş sınırı 16, yani 16nın altındaki cam hayranlarına biraz beklemeleri gerektiğini söylüyorum. Cam 1200 derece, 16 yaşın altındaki bir çocuğu ateşin başında 1 sn bile yalnız bırakamazsınız, yanık ve yangın saniyelik bir olay, ve hiçbir şey can sağlığından daha önemli değil.

İlk defa cam yapımına başlayacak olanlar, Cam Ocağında bir başlangıç kursu alıp devam etmek isteyenler, başka bir yerde grup dersi almış olanlar ve eksiklerini tamamlayarak yeni teknikler öğrenmek isteyenler, başka birinden özel ders almış olanlar ve kendini daha fazla geliştirmek isteyenler öğrencilerim oluyor.

Cam boncuk yapımı özellikle kullanılan malzemeler, bu malzemelerde yurt dışına ve yabancı para birimine bağımlılık sebebi ile ucuz bir hobi değil. Tabii ahşap boyama ya da boncuk dizimi kursları ile karşılaştırdığınızda. Bir Matematik dersi ile karşılaştırdığınızda çok daha ucuz oluyor çünkü matematik dersinde hiçbir malzeme kullanılmadığı halde daha fazla ücret ödüyor oluyorsunuz, sadece bilgiye bir tutar ödüyorsunuz. Cam boncuk dersinde ise geride kalan tüm yıllar boyunca yapılan araştırmaya, edinilen deneyime, tüm bilgi birikimine + malzemeye bir tutar ödüyorsunuz.

Ders almaya karar verirken, kimden alacağınızı kara kara düşünürken, ücretler konusunda tereddüt ederken neye dikkat etmeniz gerekiyor, değerlendirme kriterleriniz neler olmalıdır gibi konularda size fikir vermek istedim, aldığım mail ve sorular sonucunda. Umarım yazım size yardımcı olabilmiş, sorularınıza biraz olsun cevap verebilmiştir.

2 yorum:

sulmen dedi ki...

yorumdan daha ziyade beni ilgilendiren kısmı ücreti teşekkürler,şimdiden vereceginiz cevap için.

BurcinEvrim-CamCam dedi ki...

Merhaba Sırrı Bey, mail adresinizi iletebilir ya da info@burcinevrim.com adresime mail atabilirseniz size kurs detaylarını iletirim. Selamlarımla

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template