Şeffaf Cam-Effetre, Vetrofond, Lauscha

Cam Boncuk yapımında en çok tartışmaya yol açan camlardan biri “Clear” dediğimiz şeffaf camdır. Çünkü birçok teknik için diğer renkler ile kullanılan bir renktir ve farklı markaların şeffaf camlarının farklı tepkileri, özellikleri vardır. Dün atölyede ders yaparken, öğrencim Melike ile gümüş varak çalışması yaptık, Effetre opak kırmızı silindir boncuk yapıp, üzerine gümüş varak ile kaplayıp, sonra şeffaf cam kaplama tekniğini (Encasing) uyguladık. Bu tekniği önceki yazılarımdan birinde anlatmıştım. Varaklar şalümonun oksijeni bol bölgesini sevmezler, yok olup giderler, bu yüzden de gaz şalümoları varak çalışmak için daha uygundur, oksijen+şalümosu ile çalışıyorsanız ateşte ilerde bir yerde sabırla şeffaf camı eritmeniz gerekiyor. Dün biz bu tekniği uygularken, şeffaf camın formülünün de gümüş ya da altın varak üzerinde bir etkisi olup olmadığı merak ettim, elimdeki farklı markadaki şeffaf cam çubuklarla deneme yapmak yerine önce webde bir araştırma yapmaya karar verdim. Corina Tettinger de benim merak ettiklerimi merak edip, denemeler yapmış. Onun denemelerini kendi tecrübelerimle birleştirerek sizin için de referans olabilecek bir yazı yazmaya karar verdim.

Atölyemde 5 farklı şeffaf cam markam var: İtalyan Effetre, İtalyan Vetrofond, Çek Ornela, Alman Lauscha, Alman Kugler. Corina Tettinger 4 marka ile deneme yapmış, Effetre, Vetrofond, Lauscha, CIS ( Creation is Messy). Ben Ornela yı çok kısa bir açıklama ile geçeceğim, bu marka camın ergime derecesinde (COE) bir standart olmadığı için ve kendi markası içindeki renklerle dahi uyumsuzluk sorunu yaşayabildiği için, şeffaf kaplama için uygun bir marka olmadığını düşünüyorum, zira Ornela nın şeffafını kullanarak yaptığım kaplan desenli boncuklardan 10 tanesinden 8 tanesi, boncuğun kırılma şeklinden de anladığım üzere, uyum sorunundan çatlamıştı. Kugler’ in COE si ise diğer markalardan çok farklı ve Türkiye’ de pek kullanılmıyor.

Gümüş kaplama tekniğinde gümüşün yokolmamasını en iyi sağlayan marka Vetrofond olmuş, ama bu size Vetrofond un en iyi şeffaf cam olduğunu düşündürmesin. Resimde de göreceğiniz gibi Lauscha ile gümüş birleştiğinde camda altınımsı bir renk oluşmuş ve gümüşün bir kısmı yok olmuş, Effetre de şeffaf renkte hiçbir değişiklik olmamış, olduğu gibi kalmış, ama gümüşün bir kısmı yok olmuş, ben bunun biraz da gümüşün ateşe ne kadar direkt temas ettiği ile ilgili olabileceğini düşünüyorum. Vetrofond da ise gümüş varak olduğu gibi duruyor ama renkte hafifi bir altınlaşma var. CIS i anlatmıyorum, ben denemedim bu markayı henüz, Türkiye’ de de bulabileceğiniz bir cam markası değil zaten.

Şeffaf camda asıl karar verme kriterinin gümüş varak değil, desenli bir boncuğu ya da düz bir boncuğu kaplarken, verdiği tepkiler ve aldığı haller olduğunu düşünüyorum.
Bunu anlamanın en kolay yolu, mandrele sadece şeffaf cam ile bir boncuk yapmak. Corina ‘ nın denemeleri resimde görüldüğü gibi. Lauscha şu ana kadar kullandığım en güzel, en berrak şeffaf camdır, ne köpük yapar, ne de islenir, tek dezavantajı diğer markalardan daha sert olması ve erimesi için birazcık daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. COE si 104 olduğu için diğer camlar ile boncuk yapıp Lauscha şeffaf ile kaplayabilirsiniz. Fiyatı Effetre den daha pahalıdır. Effetre nin şeffaf ı kendini geliştiriyor, 3-4 yıl öncesine göre daha iyi, eskiden oksijen aldığında köpüğü daha fazla olur, daha çok islenirdi.

En başarısız olan ise Vetrofond. Corina nın denemesinde hem büyük kabarcıklar oluşmuş hem de küçük köpüklenmeleri Effetre den daha fazla. Desenli bir boncuğu kaplarken sürekli şeffaf cam uygulaması yaparsınız, çubuk bir kezden fazla ateşe girip çıkar, bu arada köpürmüyor olmaması çok önemlidir, çubuğun ucu köpürüyorsa maşa ile bu kısmı koparıp atmanız ve çubuğun ucunu tekrar ısıtarak devam etmeniz gerekir. Vetrofond bu denemelerde en başarısız olan cam markası olmuş. Başa bela micro kabarcıkları resimde görebilirsiniz.


Lauscha nın pahalı olduğun düşünüyorsanız, kaplama tekniği için Effetre’ yi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Vetrofond fiyat olarak kilo başına 2-3 € daha ucuz olsa da, boncuğunuzun kalitesi açısından 2-3€ daha fazla vermenin katlanabilecek ve sonucuna değer bir fark olduğuna inanıyorum. CAMINIZIN KALİTESİ BONCUĞUNUZUN GÜZELLİĞİNİ VE KALİTESİNİ DİREKT ETKİLER.

4 yorum:

incika dedi ki...

Bloğunuzda çok faydalı bilgiler var.Benim de renksiz transparanla sıkıntılarım oluyor,ayrıca vetrofondun bütün traspanları ateşe yaklaşırken patlıyor.

BurcinEvrim-CamCam dedi ki...

Merhaba İnci Hanım, Vetrofond ile sorun yaşıyorsanız Effetre ile çalışmanızı tavsiye ederim, Lauscha nın transparanı ise sorunsuz çalışabileceğiniz bir renktir, berraklık kalitesi yüksektir.

Aslıhan Çağlak dedi ki...

kendi atölyemi kurmak üzereyim. dıaşrıda hep effetre ile çalıştım. sanırım rahat bulunabilen ve fiyat açısından da uygun sayılan bir marka...

BurcinEvrim-CamCam dedi ki...

Merhaba Aslıhan Hanım. Atölyeniz için şimdiden hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum size:) Effetre bir standard bence. Effetre adı altında başka markaların satılmasına dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template