10 % Kuralı

Evet biliyorum, kulağa çok havalı geliyorJ Nedir bu yüzde 10 kuralı?Cam boncuk yapanların bildiği gibi kullandığımız camların bir COE( Coefficient of Expansion) derecesi var, benim kullandığım Moretti, Vetrofond ve Lauscha nın COE si 104. Pekii Reichenbach ın çok güzel efekt veren Iris Orange ını Moretti nin krem rengi (ivory) ile yaptığım boncuk üzerinde kullanmak istiyorum.Reichenbach ın COE si 92. İşte burada 10 % kuralı devreye giriyor. Farklı COE lerde camları kullanıyorsanız, az kullandığınız camın miktarı diğer camın miktarının 10 % unu geçmemeli! Bunu fizik kuralları ile açıklarsak:Camın soğurken daralması, sıkılaşması COE derecesine göre farklılık gösterir. COE ne kadar yükselirse, cam o kadar sıkılaşır. Reichenbach gibi COE si düşük olan bir cam Moretti gibi COE si 104 olan bir camla kullanılırsa, boncuk soğuduğunda Moretti öyle sıkışır ki boncuğun içinde Reichenbach ın ihtiyaç duyduğu kadar yer kalmaz. COE si yüksek olan Morettide gerilimler oluşur, bu da çatlaklara ya da boncuğun tamamen kırılmasına yol açabilir.

Bunun tam tersi durumda, COE si düşük olan ama 10 % dan fazla katılan COE si yüksek cam her zaman çatlaklara, kırılmalara yol açmasa da ortaya istenmeyen bir doku görüntüsü çıkabilir. Eğer az miktarda düşük COE li cam ile desen yaptıysanız ve bunu encasing tekniği ile şeffaf ile kaplamak istiyorsanız, 10 % oranı 5 % e düşüverir, aman dikkat!:)

İlk okuduğunuzda ir karmaşık gelebilir, ama COE çok önemlidir, yaptığınız güzelim boncuklar soğuma aşamasında bu uyumsuzluk yüzünden telef olabilir. COE uyumunu, kan uyumu gibi düşünebilirsiniz. „Kırmızı maviyi sevmez o yüzden iki rengi birleştirirseniz kırılır“ gibi yanılsamalara düşmeyin, COE ler uymamıştır, o yüzden kırılır. „E peki ben Ornela kullanıyorum sadece neden kırılıyor?“ sorusu geliyor bazen. Ornella nın COE si 104 dense de bazen bir batch de gelen kırmızı ile aynı kodlu sonraki batch in kırmızısı bile uyumsuz olabilir, dediğim gibi Ornela nın ki özel bir durum.
COE lere dikkaaattt!

0 yorum:

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template