Cam Tavlama Tekniği

Boncuklarımızın uzun ömürlü olmalarında en önemli etken doğru tavlamadır( Alm. Tempern, İng. Annealing).

Tavlama, camın her tarafının aynı seviyede ısıtılması, çalışıldıktan sonra, camda oluşan stresi yok edecek şekilde yavaş ve kontrollü bir şekilde soğutulmasıdır.
Cam soğurken hava ile temas halinde olan dış kısmı, içinden çok daha çabuk soğur. Bu iç ve dış katman arasındaki ısı farkı, gerilime yol açar ve hatta bazen de boncuğun kırılmasına. Boncuğumuzu yavaşça soğutmamız, iç ve dış yüzey arasında ısı farkının daha az olmasını sağlayacaktır.

Boncuğunuzu son formuna getirdiniz ve artık ateşten çıkarmak istiyorsunuz, doğru tavlama nasıl yapılır?

Boncuğunuzun her yanını eşit şekilde ateşe tutun. Örneğin boncuğun bir tarafına nokta koydunuz, ateşten çıkmadan bir tek o noktayı değil boncuğun her tarafını aynı oranda ateşte tutmalıyız. Yani her yanının korluk oranı aynı olmalıdır.

Yavaşça ateşin en uç noktasına gidin, boncuğunuzu çevirmeye devam edin. Ateşin üzerine çıkın, boncuk artık kor halinde tamamen çıkıp, cam kendi rengine geri dönmeye başladığında küle/vermakulite gömebilir ya da tavlama fırınına yerleştirebilirsiniz.
Boncuk eğer ateşte doğru tavlanmazsa, onu ne fırın ne de külde soğutmak kurtarabilir.
Yani her şey ateşte başlıyor.

Peki, boncuğu küle gömdük nasıl bir şeye benzediğini, merak ediyoruz, ne zaman çıkaracağız? Bu boncuğumuzun büyüklüğüne göre değişir. Ben boncuklarımı küle gömüyorsam, riske atmamak için küçük boncuklarda 1-2 saat bekliyorum, büyük boncuklarda ise 6-7 saat bekliyor, bazen ertesi gün külden çıkarıyorum. Fırın kullanıyorsam ayarladığım programa bağlı olarak değişiyor. Yabancı bir yazıda okuduğuma göre 100 kg lik bir camı tavlamak birkaç ay sürebiliyormuş. Fırında tavlarken boncuğu 540 derecede birkaç saat tutup, sonra programa bağlı kalıp kademeli olarak soğutuyorum.

Külü nasıl temin edebiliriz? Bir ekmek fırınından, zaten atıyor oldukları külü alıp, elekten geçirip kullanabilirsiniz. Vermakulit ise külden daha temiz, toz kaldırmayan, kül gibi temizlenmesi zor olmayan ve külde yaptığımız gibi ara sıra karıştırılıp seyreltilmesi gerekmeyen bir malzeme. Kül veya vermakulit kullanıyorsanız seramik kaba koymanızı ve alttan teelight mum ile ısıtmanızı tavsiye ederim. Metal kaplar hızlı ısınıp-soğurlar. Seramik ise daha yavaş ısınır ve daha yavaş soğur. Alttan vereceğimiz ısı da boncuğu daha sıcak bir ortama gömmemizi sağlar. Boncuk yapımımız bittiğinde ve tüm boncukları gömdüğümüzde mumu söndürüp, yavaş bir şekilde soğumaya bırakabiliriz.

Nazar boncuklarımız nazardan kırılmıyorJTavlama şekilleri yüzünden bazılarının içinde bir miktar stres kalıyor ve bu da bazen 1 gün bazen 1 yıl sonra kırılmalarına yol açıyor.
Boncuğunuz bol olsun. (Resim:ági mezösi )

4 yorum:

olimera dedi ki...

merhaba,Yeni bir boncuk tavlama fırını aldım.ama supplierın tavlama konusunda bilgisi olmadığı için teknik kullanımla başbaşa kaldım.Yazınızı görünce bana bu konuda yardımcı olacağınızı umuyorum.Boncugu siz 540 da birkaç saat tuttuğunuzu solediniz.eger günde 5-6 saat çalısılacaksa,çalışılacak saat kadar mı sabit tutulması gerek?Bir sorumda kademeli sogutmanızın sebebi nedir?

BurcinEvrim-CamCam dedi ki...

Tavlama ile ilgili detaylı bir yazı yazacağım yakında. Sorularınıza yazımda yanıt vereceğimdir:)

Adsız dedi ki...

Cam boncuk yapımıyla ilgili böyle güzel bir Blog-forum sitesi oluşturduğunuz için kendi adıma teşekkür ederim.Yurt dışındaki Glass beadmaker lar arasındaki paylasımı maalesef Türkiyede göremedim..Herkes bireysel birşeyler yapıp madden ne Maalesef her sektörde olduğu gibi cam dünyasındada bilgi paylaşma cimriliği söz konusu...:( kazanırım düşüncesinde ....Belkide ben yeni olduğum için yanlış gözlemlemişimdir...?

BurcinEvrim-CamCam dedi ki...

Maalesef böyle bir durum var, ama sadece cam boncuk sanatçıları arasında değil, her alanda yaşanıyor bu sorun. Ben paylaştıkça bu işin ne kadar emek gerektirdiğinin ve değerinin anlaşılacağını düşünüyorum.

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template