Cam Şalümonuzun Bakımı


Çalıştığımız şalümolarımıza çok iyi bakmamız, temizliğini ihmal etmememiz gerekiyor. Nortel Minor Bench’ i satın aldığınızda içinden incecik bir tel çıkar, dikkat ettiniz mi? Bunun kullanımı gaz ve oksijenin çıktığı delikleri temizlemek içindir. Tüpten gelen gaz, bu deliklerde tortular bırakabiliyor. Bunun dışında şalümonun ucuna yapışan cam parçalarını da temizlemek için kullanılıyor.
Tortuları temizlemek için şalümo çalışır haldeyken cımbız gibi bir aletle, şalümomun en uç kısmının üzerine birkaç kez ufak hafifçe vuruyorum, ateş dışında bir şeyler çıkar gibi oluyor zaten, fark edeliyor. Ama oldu da yanlışlıkla elinizde erittiğiniz çubuğun ucundaki bolca miktarda camı ya da boncuğunuzu, şalümonuzun ucuna yapıştırdınız ve yukarıda anlattığım temizleme yöntemi işe yaramıyor , ne yapacaksınız? Bu şu ana kadar benim başıma hiç gelmedi, ama gelirse ne yaparım acaba diye düşünmedim değil. Bir yazıda okuduğuma göre, cam yapımı malzemeleri satan bir yetkili şöyle bir tavsiyede bulunmuş: Böyle bir durumda şalümonuzu kapatıp, tüm bağlantılarını söküp, buzluğun – evet bildiğimiz buzdolabı buzluğunun- içine koyacakmışız, şalümonun içindeki cam aldığı bu soğuma şoku ile daha küçük parçalara ayrılacağı için, çıkardığımızda telle temizleme işlemi daha başarılı oluyormuş. Şalümonuzu sıcak sıcak mı buzluğa koyacaksınız, yoksa biraz soğumasını mı bekleyeceksiniz işte ondan emin değilim. Sonuçta sonuçta şalümonun yağıldığı metal malzeme de ani soğumadan ne şekilde etkilenir, bunu da hesaba katmak lazım. Ama yapacak bir şey kalmadıysa… Böyle bir durumun başımıza gelmemesi için hem mandrele hem de cam çubuğa iyi hakim olmak, ellerimizi kasmadan sıkı tutmak, minor bench in önümde yandığında oluşan minik oksijen dişlerinin içine girmemek ve çalışırken kafamızı çevirip başka taraflara bakmamak gerekiyor, ki elimiz ateşte kontrol dışı öne arkaya kaymasın.

Bu arada resimdeki şalümonun adı: The Python. Boncuk yapımı için kullanılmıyor görüntüsünden anlaşıldığı üzere, Lampworking de kullanılıyor...

0 yorum:

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template