Cam Boncuk Kalıpları



Bu yazım cam boncuk yapımında kullanılan kalıplarla ilgili olacak. El ile şekil verilebilen formlarda kalıp kullanmayı tercih etmiyorum, fakat elinizle veremeyeceğimiz şekillerden yapmak istiyorsam işte o zaman kalıpların yardımına başvuruyorum. Her kalıbın ayrı bir kullanım şekli oluyor, tabii bir çok farklı kalıp şekli de olabiliyor. Benim size bu yazıda bahsedeceğim kalıplar modern teknikler dahilinde kullanılan, pirinçten yapılan küçük kalıplar. Bunlar iki parçada oluşuyor, biri mandreli yerleştirdiğiniz masada sabit kalan kısım, diğeri ise ahşap tutacağı olan ve boncuğun diğer tarafına şekil verecek ola kısım. Malzeme olarak genelde pirinç kullanılıyor. Alt ve üst parçanın birbirine tam olarak denk gelmesi için alt parçada çivi gibi bir çıkıntı oluyor ve bu üst parçadaki bir deliğe karşılık geliyor. Bir kalıpta birden fazla şekil olabiliyor, bazen bir şeklin birkaç boyu, örneğin lentil denilen mercimek şeklindeki kalıbım böyle, ama crunch denilen çok büyük boncuk kalıbı ya da donat boncuk kalıbı böyle değil, sadece tek boncuk boyu için kalıp var. Mandrellerin gireceği bir de boşluk oluyor merak etmeyin ve genelde orta kalınlıktaki mandrele uygun oluyor bu boşluklar. Metal bir kalıp arasında sıkışan cam hızla soğuduğu için seri hareket etmek ve boncuğa şeklini verdikten sonra tekrar ateşe geri dönüp, boncuğun her yanını dengeli bir şekilde ısıtmak gerekiyor. Yoksa aldığı soğutma şoku ile boncuğunuzda çatlamalar olabilir. Kalıp ile şekillendirilen boncukların fırınlanmasında fayda var, soğuma şokuna maruz kaldıkları için.
Bir çok şekil için kalıp bulmanız mümkün, ben aldığım kalıpları Amerika’ dan sipariş verdim.
Bunun yanında bir alternatif de maşa şeklindeki kalıplar, ama bunların şekilleri sınırlı, yani bahsettiğim diğer kalıplar kadar şekil çeşidi yok ve bir kalıpta 3 boy boncuk kalıbı kullanma imkanınız yok.
Her kalıbın çalışma mantığı farklı, örneğin kare yapmak için ilk başta düzgün bir yuvarlak boncuk yapmanız gerekirken crunch boncuk için silindir şeklinde boncuk ile başlamanız gerekiyor.
Kurslarımın ikinci kısmında yarım saatlik bir kısmı boncuk kalıbı kullanmaya ayırıyorum.
Mercimek, donat, kare ve crunch kalıplarını kullanabiliyoruz. Sonra bu boncuklarımızı fırınlıyoruz. Özellikle mercimek ve kare kalıplarından güzel sonuçlar alınabiliniyor.

0 yorum:

Copyright © 2008 - BurcinEvrim-CamCam - is proudly powered by Blogger
Blogger Template