Bu arada Infomag dergisini her ay almaya karar verdim...Tavsiye ederim. Bizim gibi küçük işletme sahiplerine ve tasarımcı işletmecilere de hitap eden konular var...

Bu kursları alabilmek için boncuk yapımında belli bir seviyeye gelinmiş olması gerekiyor. Bu kursları almak isteyen öğrencilerin önceki eğitimlerinibenden kurs almış olmaları gerekmiyor, öğrencilerim arasında başka yerlerde cam boncuk ve alev sanatı dersleri alıp sonra bana gelenler de var...
Bu konuların hepsini aslında standart kursumun içinde de işliyorum, ama bu konular üzerine daha fazla uzmanlaşmak istiyorsanız, bu kursları tavsiye ederim. Özel ders şeklinde çalışılan bu konu bazlı kursların uzunluğu öğrenmek istediğiniz teknik sayısına göre değişiyor, ama genellikle bir kaç saat içinde tamamlanıyor.
Cam burgu ( twistie) ve cam burgu
06Eyl2009 Gönderen BurcinEvrim-CamCam Etiketler: Camdan, Nasıl Yapılır?
Renk seçiminiz çok önemli, doğru renkleri birbiri ile kullanmayı bilmek gerekli, bu da zamanla edineceğiniz bir deneyim. Kurslarda öğrencilerimin boncuklarını yaparken hep farklı renkler kullanmalarını sağlıyorum, böylece hem ben yeri geldikçe çok rengin özelliklerini, tepkilerini ve başka renklerle ortaya çıkan efektlerini anlatabiliyorum hem de onlar bunu yaşayarak tecrübe ediniyorlar.
2. resimde twistie ile yaptığım misket boncuğumu görebilirsiniz, encasing ( şeffaf kaplama ) tekniği ile birlikte kullandım.
Kırılan boncuklarınız, tavlama ve uyumsuzluk sorunu
02Eyl2009 Gönderen BurcinEvrim-CamCam Etiketler: Nasıl Yapılır?Herkese merhabalar, bir süre teknik yazılarıma ara verdim, işlerimin yoğunluğu sebebi ile. Bu sezonu önemli bir yazı ile açalım istedim: Kırılan boncuklarınız. Özellikle cam boncuk yapımına ilk başlayanlar için soru işareti olan bu konunun sebeplerini inceleyelim. Boncuklarınız kırılıyorsa bunun 4 belirgin sebebi vardır:
1- Kullandığınız farklı cam çubuklar birbiri ile uyumsuzdur ( ergime derecesi (COE) uyumsuzluğu)
2- Camın içine yabancı malzemeler katıyorsanız ( bakır ağ, zirkon vb) bunların büyüklüğü ve miktarını olması gerektiğinden fazla tutuyorsunuzdur
3- Ateşte çalışırken boncuğunuzun bir tarafını çok ısıtıp diğer tarafının ısı kaybetmesine izin veriyorsunuzdur, bu özellikle desen çalışmalarında ve içi boş boncuklarda yaşanan sorundur
4- Boncuğunuzu ateşten çıkarırken doğru noktada ve gerektiği kadar tavlamıyorsunuzdur
4.5 - Bu tam bir sebep sayılmaz, çünkü yeni başlayan arkadaşların acemiliğinden, heyecan ve tez canlılığından kaynaklanırJ Boncuklarımızı,yaptık küle yada vermakulite gömmeden, ya da tavlama fırınınız varsa fırını koymadan ateşten çıkardığımız boncuğu hayran hayran izleriz, bu süre 1-2 sn yi aşarsa o zaman boncuk kendisi için soğuk olan oda ısısı ile hızla temas eder ve şok yaşar , hali ile kırılır. Bu hatanın ikinci bir türü de gömdüğünüz boncuğu çıkarıp bakıp tekrar küle/vermakulit e gömmektir. Bir kez külden çıkıp oda ısısı ile temas ettiyse kırılma riskini arttırmış olursunuz. O yüzden en iyisi sabırlı olmak, boncuklarınız oda ısısına yavaş yavaş inerken onlara dokunmamaktır.
Bazı boncuk şekillerin kırılma riskleri daha fazladır, özellikle para boncukların: para boncuklarınız eğer mandrel çizgisi boyunca kırılıyorsa o zaman tavlama sorununuz vardır ya da boncuğunuzun olması gerekenden daha ince yapmışsınız demektir. Para boncuk yaparken kullanılan mandrelin çapı para boncuğunuzun inceliğini belirlemek için önemli bir yöntemdir. Ve para boncukların maşa ile temasından sonra özellikle ısı verilmesi gereken hassas noktaları vardır.
Uyumsuzluk sorununu sadece cam çubuklar değil mine tozu (enamel), binçiçek (millefiore), cam frit gibi yine cam olan yan malzemeler ile de yaşayabilirsiniz. Bunları hangi miktarda kullanmanız gerektiğiniz, camın uyumluluğu olan COE derecesinin ve şeffaf cam kaplama (encasing) tekniğinin buradaki önemini bilmek gerekiyor.
CamCam atölyesindeki dersler sırasında bu konuları yeri geldikçe tek tek işleyerek, el emeği göz nuru boncuklarınızın kırılmaması için neler yapmamız gerektiğini uygulamalı olarak öğrencilerimle paylaşıyorum. Cama şekil verebiliyor olmanın yanında, bu boncukların kırılmamalarını sağlamak da dikkat ve bilgi gerektiren bir konu. Yani arkadaşlar cam aceleye gelmiyor,derslere başlarken ben çok sabırsızım diyen öğrencilerimin dahi cam karşısında sabır kazandıklarını gördüm, o yüzden boncuklarınızı kırılmaması için yapacaklarınızın tümü uygulanabilecek, bu işi hakkı ile yapmanızı sağlayacak yöntemler arasında yer alıyor. Camın çok nazlı, ama elinizi tanıdıkça da size kendi teslim eden bir yapısı var. Yeter ki doğru anda doğru şeyi yapın.
(Resim: Art Bead Scene)
Bugün öğrendim ki eski öğrencilerimden Işıl Özel , yaşadığı üzücü bir olay sebebi ile cam boncuk işini bırakıyormuş. Bunu duyduğuma üzüldüm... Maalesef işin için maddi çıkarlar girince, hırs girince her sanat dalında olduğu gibi bu işin güzelliği de bozuluyor. Facebook da yazmış Işıl bunun sebebini.
Hem piyasada ayakta durmaya çalışırken hem de meslektaşlarınızın hırsları sebebi ile yaşanabiliyor bu üzücü olaylar. Benim daha sessiz durmamın, olaylara karışmadan tasarım yapmaya ve özel derslerim ile öğrenci yetiştirmeye devam etmemin sebebi de budur. Bu konu üzerine de çok konuşmayı tercih etmiyorum hatta... Önemli olan camdan gerçekten anlayan ve öncelikle camı seven insanlarla bir arada olmak. Cam bilgisinden, tasarım yeteneğinden ve yetkinliğinden emin olmak için kişinin tasarımlarına bakmanız önemli bir yöntem.
Her yerde olayım, her etkinliğe katılayım gibi bir çabam yok, oralarda olmadığım için cam işini bıraktım mı diye soran arkadaşlara söylediğim gibi...Ben buradayım, cam ile ilgili güzel şeyler yapmak isteyenlere kapım her zaman açık. Bir şekilde bir araya geldiğimiz, öğrencim olan arkadaşlarımın da bildiği gibi bilgiyi saklamam... Eğer kötü bir niyet seziyorsam orada olmam... Bazılarının bildiği gibi benim eğitimim bilgisayar üzerine... Mutlu olmak için cam yapıyorum ben... Tasarımlarımın hak ettiğine inandığım değeri almaları benim için tabii ki önemli. Ama beni mutsuz eden bir şeyler varsa, ilişkiler de negatif bir enerji alıyorsam, dürüst olunduğuna inanmıyorsam ben orada yokum...
Uzun sözün kısazı
Işılcım, sana çok geçmiş olsun diyorum. Umarım yaşadığın bu üzücü olay seni daha da üzücü olabilecek olanlardan koruyacaktır.
Cam Çubuk, Grafit, Çımbız hepsi bir arada...
07Ağu2009 Gönderen BurcinEvrim-CamCam Etiketler: Alet-Edevat
Bir süredir yazmaya ara verdim, çünkü çok yoğundum. Basit ama faydalı bir masa üstü aksesuarı tavsiyesi ile geri döndüm:) Delphiglass da çubukları ve çeşitli el aletlerini koyabilmeniz için 17 $ dan satılan bir aksesuar.
Delphiglass ın sayfasında ürünü görebilirsiniz.
Resimde normal kalınlıkta çubukları kullanmışlar , fakat bence camdan çektiğimiz ipler için bu aksesuarı kullanmak daha yerinde olur.
Yarın saat 11:30- 13:00 arasında, Flash tv de Vahe ile Kadınlar Klübü programında uygulamalı cam boncuk yapımını anlatacağım. Evde amatör atölyelerini kuranların görebilmesi için özellikle amatör bir atölye kuracağım ve boncukları amatör şalümo ile yapacağım.
Selamlar
Burçin Evrim
Cam Boncuk yapımında en çok tartışmaya yol açan camlardan biri “Clear” dediğimiz şeffaf camdır. Çünkü birçok teknik için diğer renkler ile kullanılan bir renktir ve farklı markaların şeffaf camlarının farklı tepkileri, özellikleri vardır. Dün atölyede ders yaparken, öğrencim Melike ile gümüş varak çalışması yaptık, Effetre opak kırmızı silindir boncuk yapıp, üzerine gümüş varak ile kaplayıp, sonra şeffaf cam kaplama tekniğini (Encasing) uyguladık. Bu tekniği önceki yazılarımdan birinde anlatmıştım. Varaklar şalümonun oksijeni bol bölgesini sevmezler, yok olup giderler, bu yüzden de gaz şalümoları varak çalışmak için daha uygundur, oksijen+şalümosu ile çalışıyorsanız ateşte ilerde bir yerde sabırla şeffaf camı eritmeniz gerekiyor. Dün biz bu tekniği uygularken, şeffaf camın formülünün de gümüş ya da altın varak üzerinde bir etkisi olup olmadığı merak ettim, elimdeki farklı markadaki şeffaf cam çubuklarla deneme yapmak yerine önce webde bir araştırma yapmaya karar verdim. Corina Tettinger de benim merak ettiklerimi merak edip, denemeler yapmış. Onun denemelerini kendi tecrübelerimle birleştirerek sizin için de referans olabilecek bir yazı yazmaya karar verdim.
Atölyemde 5 farklı şeffaf cam markam var: İtalyan Effetre, İtalyan Vetrofond, Çek Ornela, Alman Lauscha, Alman Kugler. Corina Tettinger 4 marka ile deneme yapmış, Effetre, Vetrofond, Lauscha, CIS ( Creation is Messy). Ben Ornela yı çok kısa bir açıklama ile geçeceğim, bu marka camın ergime derecesinde (COE) bir standart olmadığı için ve kendi markası içindeki renklerle dahi uyumsuzluk sorunu yaşayabildiği için, şeffaf kaplama için uygun bir marka olmadığını düşünüyorum, zira Ornela nın şeffafını kullanarak yaptığım kaplan desenli boncuklardan 10 tanesinden 8 tanesi, boncuğun kırılma şeklinden de anladığım üzere, uyum sorunundan çatlamıştı. Kugler’ in COE si ise diğer markalardan çok farklı ve Türkiye’ de pek kullanılmıyor.
Gümüş kaplama tekniğinde gümüşün yokolmamasını en iyi sağlayan marka Vetrofond olmuş, ama bu size Vetrofond un en iyi şeffaf cam olduğunu düşündürmesin. Resimde de göreceğiniz gibi Lauscha ile gümüş birleştiğinde camda altınımsı bir renk oluşmuş ve gümüşün bir kısmı yok olmuş, Effetre de şeffaf renkte hiçbir değişiklik olmamış, olduğu gibi kalmış, ama gümüşün bir kısmı yok olmuş, ben bunun biraz da gümüşün ateşe ne kadar direkt temas ettiği ile ilgili olabileceğini düşünüyorum. Vetrofond da ise gümüş varak olduğu gibi duruyor ama renkte hafifi bir altınlaşma var. CIS i anlatmıyorum, ben denemedim bu markayı henüz, Türkiye’ de de bulabileceğiniz bir cam markası değil zaten.
Şeffaf camda asıl karar verme kriterinin gümüş varak değil, desenli bir boncuğu ya da düz bir boncuğu kaplarken, verdiği tepkiler ve aldığı haller olduğunu düşünüyorum.
Bunu anlamanın en kolay yolu, mandrele sadece şeffaf cam ile bir boncuk yapmak. Corina ‘ nın denemeleri resimde görüldüğü gibi. Lauscha şu ana kadar kullandığım en güzel, en berrak şeffaf camdır, ne köpük yapar, ne de islenir, tek dezavantajı diğer markalardan daha sert olması ve erimesi için birazcık daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. COE si 104 olduğu için diğer camlar ile boncuk yapıp Lauscha şeffaf ile kaplayabilirsiniz. Fiyatı Effetre den daha pahalıdır. Effetre nin şeffaf ı kendini geliştiriyor, 3-4 yıl öncesine göre daha iyi, eskiden oksijen aldığında köpüğü daha fazla olur, daha çok islenirdi.
En başarısız olan ise Vetrofond. Corina nın denemesinde hem büyük kabarcıklar oluşmuş hem de küçük köpüklenmeleri Effetre den daha fazla. Desenli bir boncuğu kaplarken sürekli şeffaf cam uygulaması yaparsınız, çubuk bir kezden fazla ateşe girip çıkar, bu arada köpürmüyor olmaması çok önemlidir, çubuğun ucu köpürüyorsa maşa ile bu kısmı koparıp atmanız ve çubuğun ucunu tekrar ısıtarak devam etmeniz gerekir. Vetrofond bu denemelerde en başarısız olan cam markası olmuş. Başa bela micro kabarcıkları resimde görebilirsiniz.
Lauscha nın pahalı olduğun düşünüyorsanız, kaplama tekniği için Effetre’ yi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Vetrofond fiyat olarak kilo başına 2-3 € daha ucuz olsa da, boncuğunuzun kalitesi açısından 2-3€ daha fazla vermenin katlanabilecek ve sonucuna değer bir fark olduğuna inanıyorum. CAMINIZIN KALİTESİ BONCUĞUNUZUN GÜZELLİĞİNİ VE KALİTESİNİ DİREKT ETKİLER.
Sevdiklerinize farklı bir tecrübe hediye etmek ister misiniz? Bugüne kadar Türkiye' nin ve dünyanın pek çok farklı noktasından öğrenciler ağarlamış olan CamCam Cam Boncuk Atölyesinde 2 saat sıcak cam boncuk tekniği dersi, çok farklı bir hediye olacaktır.
Fiyat ve bilgi için tıklayın
Kimden cam boncuk yapımı kursu alınabilir, nelere dikkat edilmeli?
19Mar2009 Gönderen BurcinEvrim-CamCam Etiketler: EğitimCam boncuk yapımına 2003 yılında başladım, 2009 a girdik, neredeyse 6 yıl olmuş. Çok çaba ve araştırma gerektiren, inişli çıkışlı ama çok zevk aldığım 6 yıl geçirdim. Yazıya öyle başladım sanki ama hayır henüz veda etmiyorumJ İlk öğrenme aşaması geçtikten, elim tekniğe alıştıktan ve gerçekten kare boncuk hedefleyip kare boncuk yapabildiğimde, çiçek deseni hedefleyip çiçek deseni yapabildiğimde, özetle artık cama sözümü dinletebildiğimde, ve teknik anlamda da cam ile ilgili belli bir bilgi birikimine sahip olduğumda ders verebilecek yetkinliğe geldiğime inandım.
Benim ilk öğrenme dönemim çok yoğun geçti, o sırada yurt dışında yaşıyor olduğum için kaynak, bilgi ve deneyimli hocalara ulaşma konusunda çok şanslıydım.Ders verdiğim öğrencilerim ile hep özel ders şeklinde çalıştık atölyemde. Kendi aldığım eğitimlerde öğrenci olarak neden memnun kalmadıysam, onun benim derslerimde olmamasına özellikle çaba gösterdim. Özel dersler doğal olarak grup derslerine göre daha maliyetlidir, ama aslında benim derslerimde ödenen tutar ve getirisi açısından daha karlıdır. Bir ders boyunca aynı boncuğun yaptırılıyor olduğunu görüyorum bazı kurslarda, örneğin 20 tane yuvarlak boncuk yapmış oluyor öğrenciler. Benim hedefim ders içinde mümkün olduğunca çok tekniğin düzgün şekilde öğretilmesi ve bir tekniğin onu uyguluyor olana kadar tekrar edilmesi, bu da bir tekniğin sadece 2 bilemediniz 3 kez tekrar edilmesi ile oluyor zaten. Gerisi pratik çalışmaya giriyor ve öğrencim bana teknik öğrenmek için ödeme yapıyor, pratik çalışma yapmak için değil. Pratik çalışma için çok az maliyetle amatör bir atölye kurulup, öğrenilen teknikler zaten tekrar edilebilir.
Boncuk yapımı için ders almak ya da grup kurslarına katılmak isteyenlere tavsiyem ders programını istemeleri, hangi kurumdan hangi hocadan ders/kurs alacaklarına karar veremiyorlarsa, bu programları karşılaştırmaları ve eğitmenin kendisinin bu teknikleri ne kadar profesyonel uygulayabildiğini tasarımlarının fotoğraflarından görmeleridir. Tekniği doğru uygulamayan, tecrübesi o tekniği öğretmek için yeterli olmayan kişiden alınan dersler öğrenciyi maalesef hayal kırıklığına uğratacak ve beklentilerini karşılamayacaktır.
Portekiz, İran, Almanya, Fransa, Amerika, İzmir, Bursa, Aydın, Ankara ve tabii ki çoğu İstanbul’ dan olmak üzere 50 nin üzerinde öğrenci atölyemde cam boncuk yapımını öğrendi, bir kısmı profesyonel olara atölyelerini kurdu bir kısmı ise amatör olarak çalışmaya devam etti. Ders aldıktan 4 yıl sonra dahi görüştüğüm öğrencilerim var, artık arkadaş olduk onlarla. Hala bir teknik, bir malzemenin kullanımı ya da nasıl temin edilebileceği hakkında fikrimi almak için beni arıyor ya da atölyemi ziyaret edebiliyorlar.
Kimler ders alıyor: öğrenciler, çalışanlar, ev hanımları, emekliler…Yaş sınırı 16, yani 16nın altındaki cam hayranlarına biraz beklemeleri gerektiğini söylüyorum. Cam 1200 derece, 16 yaşın altındaki bir çocuğu ateşin başında 1 sn bile yalnız bırakamazsınız, yanık ve yangın saniyelik bir olay, ve hiçbir şey can sağlığından daha önemli değil.
İlk defa cam yapımına başlayacak olanlar, Cam Ocağında bir başlangıç kursu alıp devam etmek isteyenler, başka bir yerde grup dersi almış olanlar ve eksiklerini tamamlayarak yeni teknikler öğrenmek isteyenler, başka birinden özel ders almış olanlar ve kendini daha fazla geliştirmek isteyenler öğrencilerim oluyor.
Cam boncuk yapımı özellikle kullanılan malzemeler, bu malzemelerde yurt dışına ve yabancı para birimine bağımlılık sebebi ile ucuz bir hobi değil. Tabii ahşap boyama ya da boncuk dizimi kursları ile karşılaştırdığınızda. Bir Matematik dersi ile karşılaştırdığınızda çok daha ucuz oluyor çünkü matematik dersinde hiçbir malzeme kullanılmadığı halde daha fazla ücret ödüyor oluyorsunuz, sadece bilgiye bir tutar ödüyorsunuz. Cam boncuk dersinde ise geride kalan tüm yıllar boyunca yapılan araştırmaya, edinilen deneyime, tüm bilgi birikimine + malzemeye bir tutar ödüyorsunuz.
Ders almaya karar verirken, kimden alacağınızı kara kara düşünürken, ücretler konusunda tereddüt ederken neye dikkat etmeniz gerekiyor, değerlendirme kriterleriniz neler olmalıdır gibi konularda size fikir vermek istedim, aldığım mail ve sorular sonucunda. Umarım yazım size yardımcı olabilmiş, sorularınıza biraz olsun cevap verebilmiştir.
Burçin Evrim Atölyesinde kişiye özel cam boncuk yapımı ve alev sanatı dersleri devam ediyor. Başlangıç ve ileri seviye olarak iki kurdan oluşan derslerde öğrenciler, tüm cam boncuk yapımı tekniklerini öğreniyor, farklı şalümolarda çalışıyor ve kişiye özel, esnek bir programla yoğun iş temposunda dahi çok özel ve zevkli bir sanat dalı olan cam boncuk yapımı ile tanışma fırsatı buluyorlar.
CamCam Türkiye' de modern tekniklerle kurukan ilk ve sayılı profesyonel cam atölyelerinden biridir. Cam alanında tasarım yaparken ve eğitim verirken bilgi paylaşımını esas alan atölyemiz kurulduğu 2005 yılından bugüne yurtiçi ve yurtdışından bir çok öğrenciyi ağarlamıştır. Camlarında kalite ve profesyonel görüntüyü ön planda tutarken, eğitimlerinde de kaliteli tasarımlar yapmayı ve teknikleri en pratik, uygulanabilir ve kaliteli sonuçlar çıkaracak şekilde öğretmeyi hedefler.

İkinci kurs ise daha ileri teknikleri içeriyor, program daha çok sizin ilginıze göre şekilleniyor. Elimizdeki çok sayıda yabancı boncuk yapımı kitabından da faydalanarak sizin ilgi alanınızı belirliyoruz. Boncuk yapımında çesitli ekolleri ve farklı bir çok tekniği öğrenme ve uygulama imkanı buluyorsunuz.

- Cam & kullanılan malzemeleri, aletleri tanıma
- Gaz ve gaz + oksijen şalümosu, teknik bilgiler
- Sağlıklı çalışma kuralları
- Ayırıcı, mandrel hazırlanması
- Tüm temel boncuk yapımı teknikleri ve formları (yuvarlak, donat, kare, badem, para…)
- Nazar boncuğu
- Camdan ip çekme ve bununla nokta/desen çalışması
- Temel boncuk süsleme teknikleri ( göz, çiçek…)
- Şise camından boncuk yapımı
- Kalp boncuk yapımı(çeşitli formlar)
- Şeffaf cam ile kaplama tekniği (encasing)
- Boncuk tavama(soğutma) teknikleri
- Altın & Gümüş varak ile boncuk
- Altın, gümüş, bakır tozu ile çalışma
- Frit ve enamel(mine tozu) kullanımı
- Burgu yapımı (Twistie) ve uygulamaları
- İleri boncuk süsleme teknikleri (Çiçekli boncuk,
gökkuşağı boncuk,misket boncuk…)
- Yıldız taşı kullanımı
- Disk boncuk
- İçi boş boncuk
- Filigran cam kullanımı
- Kalıpları kullanarak boncuk yapmak
Lauscha' da indirim:Moretti,Vetrofond ile uyumlu.
04Şub2009 Gönderen BurcinEvrim-CamCam Etiketler: CamdanCam hakkında çok kitap yok maalesef ülkemizde. Bilgehan Uzuner in İnkılap Yayınevi' den çıkmış olan Bulunuşundan Üflemeye Uygulamalı Cam Teknikleri adında bir kitabı var, ara ara okuyorum. Kitabın giriş bölümünden çok güzel bir alıntı yapmak istiyorum. 2003 yılında cam sanatını öğrenmeye başladığım ve sonu olmayan bu öğrenme sürecinde tüm öğrendiklerimi insanlarla paylaşma taraftarı oldum. Düşüncemi aşağıdaki alıntıda olduğundan daha güzel ifade edemezdim:
"...Sanat ve el sanatları alanındaki teknik bilgileri özel kılan, kişiselleştiren, üslubu oluşturan, giz olan deneyim süreçleri, cam alanında çok daha yeni, o ölçüde de kıymetli ve gizemlidir. Toplumumuzu düşündüğümüzde teknik bilgiyi önemseyerek saklama eğiliminin daha yaygın bir davranış olduğu görülmektedir.Sadece teknik avantajlarla insanların önünde olmak ancak az gelişmiş toplumlarda yetersiz sanatçıların tatmini olabilir. Geriye dönüp baktığımızda, sağlam kalabilmiş örnekleri incelediğimizde, eski çağlarda geliştirilmiş olan cam şekillendirme tekniklerinin günümüzde de temek teknikler olarak kullanıldığını görmekteyiz. Ne kadar yaratıcı olursa olsun, tüm sanatçılar ve zanaatçılar beş bin yıllık cam mirasının sadece emanetçisidirler. Bu nedenle yegane birikim olarak saklanan teknik bilgi, kısır sanatçılara, zanaatçılara ait tehlikeli bir davranıştır. Ayrıca edinilen bilginin saklanmasının da geçmişi inkar ve ona ihanet etmek olduğu açıktır. Yaratıcılık sanatçının bildiği, bulduğu teknikleri beceriyle kullanması, paylaşmasıyla birlikte gelişime açık tutumu ile kısır, tutucu, basit eylemlere karşı duruşuyla sağlanabilir..."
Bugün güzel bir haber aldım. Benden farklı zamanlarda ders almış olan iki öğrencim bir araya gelip beraber atölyelerini kurmuşlar, Gözen ve Rakel. Böyle tatlı mı tatlı iki insanın birbirini bulup atölyelerini kurmaları beni çok mutlu etti. Umarım istedikleri gibi güzel boncuklar yaparlar:)

